Tak co by to bola za diskusiu, kebyze neprispejem aj ja. Najprv k tomu WoWku, WoWku hrana neodzvoni este strasne dlho, niekto sa moze smiat, ze to stale zjednoduchsuju no ohlasy na MoP su docela dobre, vela veci sa zlepsilo a tak isto PvP dostalo dobry balanc, s ktorym suhlasi vacsina pro-pvpckarov. Udajny GW2, mal byt zabijak WoW a ako to nakoniec skoncilo...
Ano hry sa zjednoduchsuju ale je to kvoli zisku? V tejto dobe pri tolkej rozmanitosti a konkurencii chcu vyvojari oslovit vacsinu a tak zaujat. Je to typicky priklad niektorých MMO hier, ano, naša hra je skvela ale čo ked je pre niekoho uplne zlozita (vid. EVE Online), alebo niekto jednoducho nemá rad tento styl (sci-fi... napr. SWTOR, Tabula Rasa..., fantasy WoW a dalsich podobnych 1865 mmociek), alebo pre niekoho su tieto hry moc hardcore (z takych novsich napriklad Darkfall).
Alebo je to zmenou mentality u hracov? Cim viacej pri tom stravia casu, tym rychlejsie ich to znudi a hladaju stale nove a nove veci. Alebo po tolkych dobrych tituloch uz je umenie aby ich nejaka nova hra uspokojila. Stale ale plati ze 100 ludi = 100 chuti a kazda jedna hra si najde svojich ludi, no je otazne ci si ich udrzi.
Vacsina ludi si to predstavuje ako holubnik tak ako v D3. Je jednoduche iba tak navrhnut, zdvihnite dropy, upravte tamto, zvyste obtiaznost atd... Je to sice pekne ale skuste si nad tym sadnut a spisat kompletne co by ste chceli upravit a aky dopad by to malo na vsetky aspekty hry, ake minusy a plusy. Mal som moznost sa podielat na vyvoji MMORPG Pirates of the Burning Sea ako clen Boarding Party (nieco ako spolupracovnik, robenie reklamy, live eventer, gm pomocnik..), kde som asi kazdy tyzden pisal nejaky napad a odpoved od vyvojarov bola vzdy taka, ze som sa nad nou vzdy zamyslel a povedal si: "aha s tymto tu som neratal...tu by to malo zly dopad na hru atd...". Navrhnut nieco co by nemalo dopad na hru z hladiska hratelnosti a na hracsku zakladnu je docela obtiazne. Nakoniec sa ujali asi 4 moje napady a 1 kamosov sice neskorej ale predsa aj. Dalsich X bolo zamietnutych a to pravom.
No toto by krasne fungovalo, iba dovtedy pokial vyvojari alebo šef celejo projektu nema nejaky zaklad, ktory nechce menit ani cez mrtvolu. Mozno je to prave pripad Diabla, maju jednoducho nieco urcene a toho sa chcu drzat. Samozrejme je tam ten zisko to nevravim, ze nie. Alebo vidia, ze i ked teraz ludia nadavaju tak v konecnom dosledku to bude mat pozitivny dopad na hru, no len tuto riskuju ci nebude uz neskoro.
Dalsia vec je forum a velky tlak hráčov. Dajme si otazku komu mozeme dakovat za nerf inferna? Ja som to rozhodne nebol.
I ked nevravim, ze skok z Act 1 vs Act 2 nebol markantny, no tak velky nerf si to nezasluzilo. A tu je vidiet ten tlak hracov, ktory neboli spokojny. Je jedno ci to bolo 12 rocne dieta, ktore bolo zvyknute si stavat kocky v minecrafte, alebo nejaky casaul hrac, ktory si chce iba zabijat mobky a pri tom oddychovat, no ten co bol spokojny urcite nevypisoval na forum, ze to inferno treba nerfnut. U mna forum = zabijak hier, i ked je tam vela krat dobrych napadov, no vzdy su tam nejake whine posty, ktore prevysuju tieto napady. Tak isto, ten co je spokojny alebo iba tak hra hru na pohodku, mozno ani nevie alebo nie je zaregistrovany na fore (v pripade inych mmo). Tu by to vyriesila, nejaka ingame anketa, ktora by sa nedala skipnut a by bola objektivna. Niekto moze povedat vsak vidia cisla, kolko ludi to hraje. No to nemusi byt pravda, moze nastat situacia: 10000 tisic ludi sa stazuje na inferno na fore. 10000 ludi odislo no z toho napriklad 7000 mohlo odist kvoli inej hre alebo kamosom co hraju nieco ine alebo jednoducho sa im ta hra nepacila no nie kvoli konkretnemu problemu co bol opisany a vyplakavany na fore.
Dalsia vec je nas pohlad na hru... vsak inferno uz nie je challenge, uz sa da zahrat aj s prstom v nose. Nech sa paci, zalozte si ucet na novo a mozte zacat. Mam vo friend liste par kamosov co to nehraju tak dlho alebo tak casto a je problem pre nich aby si kupili zakladnu Zunimassu chestu za 1,5 miliona a setria na nu tak dlho, kde za ten cas niektorym z vas padne aj 50 legendarok. Skala hracov je rozdielna, niekto je lepsi, niekto zase horsi. Pokial jeden hrac je nesmierne stastny z toho, ze si dava MP1, ten druhy sa moze nudit na MP10. Blizzard by mal uspokojit obe strany ale zobrte si to, ze blizzard by aj urobil napr. zvysenie MP az do MP20. Verte ci neverte o mesiac, o dva, by sa niektori ludia nudili aj tam. Tam by bola pohodicka ten nekonecny dung a kazde poschodie by bolo tazsie a tazsie. To by sa mne nahodou pacilo. Kebyze zdechnes tak zacinas zase na prvom poschodí.
Ladder, tak ako som hovoril, ze nie je hrac ako hrac tak pre niekoho moze byt porovnavanie s ostatnymi hracmi ten spravny challenge, inemu to nemusi byt po voli. Kamos mi prestal chodit na TSko, lebo sme mu vytkli 55k dps na jeho monkovi, i ked nemu to vyhovuje lebo nezomre ani na MP7 a sam si rube MP5tku no viete si predstavit ist uberky na MP8. Takze niekoho to motivuje, ineho odradi a tretia skupina sa o to zaujimat nebude. A aj to ubera v diable na kvalite a pocite z dobreho farmenia, dokazem si zistit aky maju gear ostatny a tak si vyselektujem itemy, to iste podporuje aj AH. Je to sice smutne ale je to tak. Ale ako hovorim ma na to dopad aj vasa postava a vas gear. Vacsinou to co pada je pre nas crap no pre niekoho nemusi. Minule mi dalsi kamos postoval helmu na WD, potesil sa jej a nasadil si ju. Ja by som na nu povedal, nema crit chance, slabe staty takze brimstone.
I ked ma co D3 doladovat a dobiehat, tak si myslim, ze je to docela dobra hra. Ked mam pravdu povedat, tak mne sa lubi viacej ako D2, ktore som hral okolo 5 rokov aj viac. Kazdy ma to svoje skratka. Ked sa nad tym zamyslim tak v D2 mi trvalo dlho nafarmit gear a dosiahnut vysoky lvl, lebo v tom case som sedel pri PC iba taku hodku, dve. Aj v tom je ta nespokojnost hracov, paragon sa da dat do tyzdna, pritom keby ste hrali tu hodku denne tak by to bolo aj na 2 mesiace. Niekedy ta nespokojnost je problem toho, ze je niekto skratka dobry alebo travi pri tom vela casu. No keby to mali vyvojari nejako obmedzovat, kolko sa da expov nahrat tyzdenne tak by tu bola dalsia a to vacsia nespokojnost. Ale stale to vidim na ten nekonecny dung s tym ze by sa ukazovalo kto dal kolko poschodi, ludia by sa predbiehali a skusali to atd... mozno by nebolo odveci dat nejakeho silneho championa na koniec kazdeho poschodia s vacsou sancou na drop legendarky.
Wall of text a jednoducho mi usla idea co som chcel povedat... lol... Jaj, ze nie je to jednoduche uspokojit vsetkych hracov naraz a pozerajte sa na vec aj z ineho hladiska.