Všiml jsem si tu, že spousta lidí u wizardů upřednostňuje ve věcech all resist před armorem. Proto bych se chtěl podělit o svůj pohled na věc a případně vyvolat diskusi o tom, co je pro nás skutečně výhodnější. Veškeré zde uváděné výpočty vychází z následujících vzorců, které jsem našel při pátrání po tom, jak funguje dmg redukce:
Dmg redukce armoru = Armor / (Armor + level * 50)
Dmg redukce resistu = Resist / (Resist + level * 5)
Dmg které dostanete = základní dmg * (1 - dmg redukce armoru) * (1 - dmg redukce resistu) * ...
Kde ... naznačují další typy redukcí, které nejsou pro naše výpočty tolik podstatné. Např. blur, dmg redukci proti elitám, dmg redukci proti melee a tak dále.
Z těchto vzorečků vyplývá, že efektivita 1 bodu resistu odpovídá 10 bodům armoru, pokud jsou vaše aktuální staty v poměru 1:10. Jelikož ve věcech může být max. hodnota resistu 100. ale armor bývá jen okolo 500, mohlo by se zdát, že se armor na věcech nevyplatí. Pojďme se podívat jak je tomu doopravdy.
Nejprve bych rád rozbil dost rozšířený mýtus o tom, že armor/resist nemají diminishing. Je pravda, že nemají žádnou hranici, po které by efektivita jednoho bodu resistu/armoru prudce klesla, ale povaha vzorečku pro redukci nám vytváří jakýsi přirozený diminishing. Tento diminishing je vidět na následujícím grafu.

Na grafu je vidět, že pokud zvedneme resist z 500 na 520, tak se nám dmg, které dostaneme, sníží téměř o 1%. Zatímco pokud zvýšíme resist také o 20 z 1780 na 1800 tak se nám dmg, které budeme dostávat sníží pouze o 0,15%. Podobně to vypadá pro armor, akorát hodnoty armoru jsou 10x větší. Z toho je tedy vidět, že pokud můžu zvednout resisty z 1700 na 1800 nebo armor z 5000 na 5500, vyplatí se zvednout spíš armor.
Z toho tedy vyplívá že se vyplatí zvedat nižší ze statů. To ale ve většíně případů u Wizarda znamená právě armor z následujících důvodů.
Intel je náš primární atribut, ten přídává 1 all resist za kažých 10 bodů. Tedy většínou máme nějakých 700+ all resistu z intelu.
All resist se dá získat ze socketů přímo, armor pouze socketovánim str, což ale dá tak málo armoru, že se to nevyplatí.
Další věc je, že máme k dispozici paragon body a energy armor. V paragon bodech se all resist přidává flat, ale armor se zvedá procentuálně až o 25%. Stejně tak energy armor přídá 35% armoru, tedy místo abychom dostali +500 armoru z itemu dostaneme 800 armoru vs. 100 all resistu resp. 120 all resistu s prismatic armor.
Tedy mi přijde, že pokud mám v itemu prostor jen pro jeden z těchto dvou statu, je výhodnější vzít armor.